donderdag 27 september 2012

Inbrekers in Engeland neergeschoten. Rechter: eigen stomme rotschuld

In Nederland loopt voornamelijk de punniktruienbrigade te hoop tegen Fred Teeven die het een risico van het "vak" vindt wanneer je als inbreker iets wordt aangedaan. 


Teeven refereerde aan een inbreker die het tijdelijke voor het eeuwige inwisselde bij het uitoefenen van zijn misdaad waarbij de eigenaren van het huis hun eigendommen trachten te beschermen.


Op twitter las ik een voorstel dat het een idee is om huizen van SP'ers, GroenLinksers en D66'ers dusdanig aan te merken dat het voor inbrekers duidelijk is dat men daar met een gerust hart kan inbreken en dat de inwoners de inbrekers zullen helpen met het inpakken van hun spullen zonder de inbrekers ook maar een haar in de weg te zitten. Goed plan, dan kunnen andere inwoners van Nederland rustig slapen win/win/win dus.

In het Verenigd Koninkrijk zijn twee inbrekers tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld voor een poging tot inbraak, een poging? Ja. De twee hadden het verkeerde huis uitgekozen om hun grenzeloze hebzucht op te botvieren, de eigenaar bezit, legaal, een  jachtgeweer. Tijdens het inbreken hoorde de eigenaar lawaai, pakte zijn jachtgeweer, liep naar beneden en confronteerde de beide heren. Een van de heren deed een greep in de keukenlade waar de messen liggen. De eigenaar bedacht zich geen seconde en schoot zijn jachtgeweer, daarbij raakte hij een van de inbrekers in zijn hand en andere in zijn gezicht. 

De eigenaar belde de politie onmiddellijk en werd prompt gearresteerd, wat een golf van verontwaardiging ten gevolge had. Engeland kent minder punniktruien, dan Nederland en het zegevieren van het recht wordt in het VK nog altijd gezien dat de slachtoffers gelijk krijgen en niet de daders. iets  wat de geitenwollensokken voor ogen staat.

De heren inbrekers vroegen de rechter woensdag om strafvermindering omdat volgens de advocaten de heren getraumatiseerd waren door de "bijna dood ervaring".
De rechter maakte duidelijk dat: neergeschoten worden tijdens een inbraak, geen verzachtende omstandigheid is, wanneer de inwoner legaal een wapen bezit.

Dat is nog eens een duidelijke uitspraak, geen watjesverhaal over verzachtende omstandigheden, maar duidelijk en reëel. In het VK kan dat dus, dat is waarschijnlijk mogelijk omdat D66 geen partij is in het VK en in Nederland de meeste rechters juist die partij stemmen die vindt dat inbrekers ook rechten hebben.