zondag 23 september 2012

Het electoraat zweeft weer eensgezind

De verkiezingen zijn nog niet over en het electoraat zweeft weer, tenminste volgens meesterpeiler Maurice de Hond. In zijn peiling deze week gebeurt er echter iets vreemds. Zowel PvdA en VVD verliezen en komen in zijn peiling op 74 zetels. Je kan je bijna afvragen of de Hond de peiling manipuleert om "druk" op de formatie te zetten.  Het verlies is des te vreemder daar in dezelfde peiling het electoraat in overgrote meerderheid aangeeft een coalitie tussen PvdA en VVD te steunen.


Ik ben een van die steuners, maar ik was ook een voorstander van de gedoogconstructie. Niet vanwege de partijen, maar vanwege het experiment. Een coalitie van PvdA en VVD is niet in kaart gebracht terrein en daarom meer dan de moeite waard te ontdekken en met een beetje geluk de vruchten van te plukken. Met een beetje geluk krijgt Nederland inderdaad een sociaal getint kabinet dat vooruit durft te denken. De beste eigenschappen van PvdA en VVD gecombineerd in een kabinet.

Voorlopig moet Nederland echter gissen naar de voortgang tussen beide partners. Zoals gewoonlijk in Nederland heeft de kiezer gesproken, maar mag diezelfde kiezer in het duister tasten wanneer het gaat om de toekomst van Nederland, een ietwat vreemde gang van zaken. Er werd wat licht in de duisternis gebracht door Diederik Samsom in zijn toespraak van gisteren tijdens de PvdA-ledenraad:

Er werden wel andere opties genoemd, maar die werden vervolgens door mogelijke deelnemers aan die andere opties weer uitgesloten. CDA zag in die opties geen rol voor zichzelf en D66 noemde de kans om tot overeenstemming te komen over een coalitie van SP, PvdA, D66 en CDA, nagenoeg nul.

Je kunt lang spelletjes spelen, om elkaar heen draaien, afwachten en in de loopgraven blijven zitten en zo de onmacht van Den Haag nog eens uitgebreid etaleren. Je kunt ook doen wat kiezers van ons mogen verwachten, namelijk onze verantwoordelijkheid nemen en een regering maken die dit land sterker en socialer uit de crisis halen en dat is wat ik wil doen

Diederik Samsom wil dus met volle kracht vooruit en heeft geen tijd voor de gebruikelijke politieke spelletjes die zo vertragend werken in Den Haag. Een verfrissende aanpak die aangeeft dat zowel de VVD als de PvdA de urgentie begrijpen een stabiel kabinet te vormen.