donderdag 27 september 2012

Fopministerie voor asielzaken verdwijnt. Wilders in zak en as

De PVV-voorman en enig lid van de partij tweet het volgende:

Dat belooft weinig goeds: min. van immigratie/asiel verdwijnt en min. van ontwikkelingshulp komt terug. Afrika kan blij zijn met PvdA-VVD.

Typische Wilders-tweet. Veel negativisme, neerbuigend en dreiging in een berichtje. Tweets zoals we van Geert Wilders ondertussen gewend zijn.


De werkelijkheid is, dat het een goede zaak is, dat het minst efficiënte ministerie ooit ophoudt te bestaan. Het speeltje van de PVV is daarmee begraven.  Een goede zaak dat het ministerie verdwijnt omdat het ministerie niets, maar dan ook niets voor elkaar heeft gekregen. 

De PVV-vrucht liep constant tegen internationale afspraken aan waarbij Nederland, als medeondertekenaar geen deuk in het pakje immigratieboter kon slaan.  Wilders riep dan voor de bühne Gert Leers naar de Kamer, waarbij hij zijn woede over de "inefficiënte" Leers kon fulmineren. Wilders en co wisten echter al te goed dat leers weinig tot niets aan de internationale regelgeving kon veranderen. 

Het goedkope-scoren-ministerie-ten-faveure-van-Geert-Wilders is dus ter ziele bij het komende kabinet van VVD-PvdA. Daarvoor in de plaats komt een nieuwe ministerie voor Buitenlandse Handel of Ontwikkelingssamenwerking. De VVD wil Buitenlandse Handel en de PvdA wil OS. Naar mijn idee is beide mogelijk binnen een ministerie.  Geen negatief ministerie van verbieden, dat immigratie was, maar een positief ministerie van mogelijkheden wat OS en Buitenlandse Handel kan zijn, mits goed ingevuld en goed uitgevoerd. 

Wanneer blijkt dat een "nieuw" ministerie van OS op dezelfde voet verdergaat als het oude ministerie dat er ooit eens was, dan zal het verzet vanuit het electoraat groot zijn. Wanneer zo een ministerie erop gericht is daadwerkelijk landen bij de wortel te helpen dan kan het een bredere steun van de bevolking verwachten, behalve dan van de voormalige anderhalf miljoen dat nu is afgebouwd tot 940.000 duizend, een significante minderheid zeg maar.