zondag 30 september 2012

Een volk dat zich laat leiden door peilingen is een dom volk

Nieuwe peilingen, nieuwe irritatie en nieuwe verkeerde verwachtingen, dat is ongeveer de opsomming na  de laatste peiling van Maurice de Hoax Hond.
 
Zoals bekend vulde het electoraat iets anders in dan de peilers verwacht hadden en na de verkiezingen keren de zwevers weer terug tot het zweven. Wat is daar aan af te leiden? Niets.

Het is grappig dat de Hond op dit moment peilingen publiceert. Sommigen vinden dat onzin zo vlak na de verkiezingen, anderen denken dat peilingen exact aangeven wat er binnen het electoraat gebeurt, waarbij zij vergeten dat de peilers het weer eens flink mis hadden qua aantal zetels voor de partijen die er toe doen. Kleine partijen peilen is een eitje, grote partijen peilen blijkt dus in Nederland onmogelijk.
Een zeteltje verschil in de peilingen deze week en er zijn commentatoren die denken dat de formatie nu onder druk komt, of dat er een derde partij aan moet schuiven.
Nogmaals, de peilers zaten er naast de vorige verkiezingen en ook bij de volgende verkiezingen zal dat het geval zijn.  Het enige dat peilers doen is het vastleggen van een sentiment wat zich moeilijk laat vertalen in een eventuele uitslag.
Het Nederlandse volk heeft zich dan ook niet laten leiden door de peilingen, maar door de debatten. 

Peilingen zijn dus een vermakelijk tijdverdrijf waar commentatoren (ik ook ja) stukjes over schrijven, het verschil is dat sommige commentatoren de cijfers voor waarheid aannemen (ik niet dus) en weinigen het op de waarde weten te schatten wat het daadwerkelijk is: wisselkoersen.
De informateurs zullen dan ook met een welwillende glimlach naar de peilingen hebben gekeken en de commentaren hebben gelezen.  Prima, de informateurs wacht een meer belangrijke taak: het formeren van een regering.