zaterdag 25 augustus 2012

Regeren door het midden, de angst van populisten


Dat de PVV deze verkiezingen buiten spel staan is meer dan duidelijk, iedereen behalve de VVD sluit de Populistische Volks Vereniging uit. Dat het niet echt lekker loop bij de PVV bleek wel uit de presentatie van de nieuwe PVV-volksvertegenwoordigers en de toespraak van Wilders, de laatste rijen waren leeg, er was dus geen animo voor. Ik zeg niet dat de PVV op haar retour is, wel dat het niet populair is en dat een deel van de aanhang nu bij de Socialistische Populisten te vinden is.


De PVV is dus bij voorbaat gedoemd tot de oppositie naar het lijkt, maar hoe zit het dan met die andere populisten? Het CDA flirt weer openlijk met de PvdA, maar is doodstil over samenwerking met de SP. De VVD roept tijdens haar congres: Socialistisch of liberaal? Heil van de staat of geloof in eigen veerkracht van mensen? Natuurlijk een slogan, maar samenwerking met de SP zou dodelijk voor de VVD zijn, dat begrijpt Rutte als geen ander. Met de PvdA is wel samen te werken, in verband met een realistischer verkiezingsprogramma.

Een andere onmisbare speler bij de komende verkiezingen is D66. D66-voorman Alexander Pechtold zei op het D66-congres samen te willen werken met alle partijen die bereid zijn te hervormen en Nederland vooruit te brengen:
“Nog meer populisme, van welke politieke kleur dan ook, kan ons land niet meer hebben.” en "We hebben een stabiel kabinet nodig om de stilstand te doorbreken, dat wordt lastig met het programma van de Socialistische Partij."

De middenpartijen zoeken elkaar dus duidelijk op. De angstdroom van de populisten. Het kan makkelijk zo zijn dat de SP de grootste partij wordt, maar geen kabinet kan formeren wegens starre standpunten als het: "over my dead body" begrotingstekort van 3%. Een van de weinige partijen waar de SP een medestander in kan vinden, is ironisch genoeg de partij die Roemer heeft uitgesloten: de PVV van Geert Wilders.

De beide populisten willen niet met elkaar samenwerken, meerdere partijen zien geen heil om met de populistische partijen samen te werken, maar zoeken hun heil in een hervormend centrumkabinet. Dan is er maar een combinatie mogelijk zoals u weet: CDA-D66-PvdA-VVD.